Nykyajan parhaat metallibändit

Metallimusiikki on suositumpaa kuin koskaan sitten 80-luvun trash- vuosien. Kun lähdetään miettimään niitä nykyajan bändejä jotka tulevaisuudessa saavuttavat yhtä ikonisen aseman kuin esimerkiksi jo keski-iän ylittänyt metallimonsteri Metallica niin oppia on otettava vielä kauempaa rockin historiasta. Nopeat yhden hitin ihmeet ovat kadonneet kuvasta yhtä vikkelään kun tulivatkin joten bändin tie suuruuteen on aina ollut pitkä ja kivinen. Alkuaikojen vaihtoehtomusiikki on nykyajan radioystävällistä koko kansan viihdykettä. Kukapa olisi uskonut esimerkiksi Iron Maidenin ja Black Sabbathin ottaessa ensiaskeliaan että kyseiset herrat tahkoavat keikkaa keikan perään vielä tänäkin päivänä.

Slipknot

Nu-metal -aallon iskiessä 90-luvun lopulla genren kuninkaan viittaa kantanut Korn alkoi pikkuhiljaa väistyä uuden ja aggressiivisemman yhtyeen edestä. Slipknot on yhdistelmä vaihtoehto- sekä nu-metallia ja julkisuuteen yhtye nousi 2001 megamenestyneen singlensä ”Wait and Bleed” myötä. Bändin visuaalinen ilme komppaa vahvasti yhtyeen musiikkia itsetehtyine naamareiden ja samanlaisen teollisuushaalari-imagon kera. Slipknotin tunnuksenomainen soundi nojaa vahvasti laulaja Corey Talorin ääneen joka vaihtelee murinasta suoraan huutoon ja sirotellen mukaan jopa tarttuvia melodioita. Vuoden 2004 paikkeilla yhtyeen tyyli muuttui hieman rauhallisemmaksi ja enemmän massoja miellyttävämmäksi jopa siinä määrin, että Slipknot pokkasi Grammy -palkinnon biisillä ”Before i Forget”.

Disturbed

Yhdysvaltalainen vaihtoehtometallia soittavan Disturbedin noustessa koko maailman tietoisuuteen vuonna 2000 albumillaan ”Sickness” oli maaperä mitä otollisin uudelle suoran ja yksinkertaisen metallityylin edustajalle. Disturbedin lajityypistä onkin käyty julkisuudessa kiistoja lähes naurettavuuksiin asti ja tämä on yksi niistä asioista, jotka koituvat bändien eduksi tai turmioksi. Disturbedin tapauksessa se, että bändiä on vaikea lokeroida mihinkään tiettyyn genreen on osoittautunut vain eduksi. Bändin esikoisalbumia kuunnellessa voi vieläkin tuntea sen saman oivaltamisen tunteen kun levyn laittoi soittimeen ensimmäisen kerran. Disturbedin musiikki on suoraviivaista mutta samalla täysin omanlaista kuten esikoisalbumin jälkeen julkaistut ”Indestructible” sekä ”Asylum” kiistatta todistavat.

Ghost

Ruotsalainen Ghost on 2008 Linköpingissä perustettu metalliyhtye jonka tunnusomaisimmat piirteet ovat kaapuihin ja naamareihin pukeutuneet nimettömät soittajat sekä laulajan pääkallo-kasvomaalaukset ja paavista sekä saatananpalvonnasta innoituksensa saanut esiintymisasu. Maailma on pullollaan yhtyeitä, joissa muusikot ovat naamioituneet mitä mielikuvituksellisimpiin asuihin musiikin kuitenkaan säväyttämättä, Ghostin tapauksessa asia on kuitenkin toisin. Yhtyeen musiikki rikkoo genrerajoja puskutraktorin lailla ja kappaleissa on onnistuttu yhdistämään jopa niinkin eri laidoissa olevat tyylit kuten populaarimusiikki ja black-metal. Lajityypit rikkova tyyli on toteutettu äärimmäisen taidokkaasti ja lopputulos on todella nautittavaa kuunneltavaa. Vuonna 2013 julkaistu kappale ”Monstrance Clock” on melkoinen trippi jopa vanhemmallekin metalliväelle. Aavistuksen yhtyeen linjaa rauhallisempi kappale onnistuu kuulostamaan nykyaikaiselta mutta taustalla, kuin ovelasti kuuntelijan takaraivoon ujuttamalla on saatu 70-luvun vaihtoehtorockin sielu.

Five Finger Death Punch

Kunnianosoiteuksena honkongilaisille kungfu-elokuvilee tarkoitettu yhtyeen nimi kätkee taakseen kokoonpanon jonka musiikkia luonnehditaan groove-metaliksi, vaihtoehtometaliksi sekä moderniksi trash-metalliksi. FFDP on niitä yhtyeitä joiden soundi on niin omanlainen, että kappaleet tunnistetaan siitä välittömästi. Yhtyeen musiikissa on runsaasti koukuttavia riffejä sekä tarttuvia melodioita jotka tuovat yhtyeen pariin jatkuvasti lisää faneja.