Viisi Suomen parasta metallibändiä

Suomi tunnetaan maailmalla metallimusiikistaan ja eräiden arvioiden mukaan Suomessa on väkilukuun suhteutettuna eniten metallia soittavia yhtyeitä maailmassa. Suomessa siis riittää osaamista tällä taiteen alalla ja seuraavana lyhyt esitelmä muutamista Suomen parhaista metallibändeistä.

Nightwish

Nightwish ansaitsee tulla ensiksi mainituksi koska kyseessä on menestynein suomalainen yhtye. Ikinä. Kaiken kaikkiaan kahdeksan miljoonaa myytyä levyä puhuu kovaa kieltä Kiteeltä ponnahtaneen yhtyeen ansioluettelossa. Nightwish oli ensimmäisten yhtyeiden joukossa esittelemässä maailmalle sinfonisen metallin 1990-luvulla ja yhtyeen ensimmäinen ja ehkäpä paras vokalisti Tarja Turunen nauttii edelleen suurta arvostusta metallipiireissä. Klassisen oopperalaulajan koulutuksen omaava Turunen korvattiin vuoden 2005 yhtyeestä erottamisensa jälkeen ruotsalaisella Anette Olzonilla jonka uskottavuus metalliyhtyeen solistina ei ollut kovinkaan vahva. Asiaan tuli muutos kun Olzon niin ikään korvattiin vuonna 2012 hollantilaisella naissopraanolla Floor Jansenilla jonka energinen live-esiintyminen on aivan toista kuin hieman rauhallisemmalla Olzonilla.

Children Of Bodom

Vuonna 1993 perustettu Children Of Bodom on yksi Suomen menestyksekkäimmistä metalliyhtyeistä. Melodista death metalia soittava yhtye ammentaa osan musiikillisesta voimastaan klassisen musiikin puolelta ja samankaltaisuuksia Mozartiin on kuultavissa ainakin debyyttialbumin ”Something Wild” raidoilta. COB:in musiikki on huikaisevan taidokasta ja eikä ihme, soittajista kitaristi/laulaja Alexi Laiho on kahdesti valittu maailman parhaaksi metallikitaristiksi ohitse Kirk Hammetin, Zakk Wylden sekä itsensä Slashin. Laiho itse suhtautuu nimityksiin ja omiin kiistatta huippuluokan taitoihinsa nöyrästi ja kertoo harjoittelevansa ahkerasti. Yhtyeen kosketinsoittaja Janne Wirman on niin ikään useasti eri yhteyksissä valittu maailman parhaaksi kosketinsoittajaksi.

HIM

Vuodesta 1991 aina vuoden 2017 lopettamisilmoitukseen asti HIM oli yksi Suomen kuuluisimmista yhtyeistä. HIM saavutti ensimmäisenä suomalaisena yhtyeenä kultalevyn rajan Yhdysvalloissa ja yhtye ehti myydä koko 26- vuotisen uransa aikana noin 10 miljoonaa levyä. HIM:in keulakuvan laulaja Ville Valon mukaan bändin musiikillinen tyylisuunta on love-metalli, joka kuvaa osuvasti kappaleita kokonaisuudessaan vaikka tyylisuunnan vaihteluja riittääkin HIM:in uran varrella. Muista kotimaisista yhtyeistä hieman poiketen HIM käänsi ulkomaita myöden huomion jo esikoisalbumillaan ja yhtyeen logoa, ”heartagrammia” on viljelty laajalti ympäri planeettaa.

Amorphis

Amorphis on suomalainen, pääasiassa progressiivista metallia esittävä yhtye, jonka musiikissa tunnusomaisena teemana ja kaikilla albumeilla on suomalainen mytologia. Kalevala- ja Kanteletar-aiheisia kappaleita raskaammalla soundilla esittävä Amorphis on saavuttanut kosolti mainetta ja kunnioitusta ulkomaillakin. Alkuaikojen Amorphis oli puhtaasti death-metal -bändi ja vaikka puhdasverinen sellainen olikin niin silti soitossa oli vahvasti melodisia piirteitä. Progressiivisempään suuntaan kasvaessaan Amorphis jatkoi silti tarttuvien kitarariffien sekä melodioiden viljelyä kappaleissaan. Vuonna 2006 julkaistu albumi ”Silent Waters” poiki muun muassa yhtyeen ensimmäisen kiertueen Yhdysvaltoihin.

Apocalyptica

Metallican kappaleita neljällä sellolla kuuluisaksi tullut Apocalyptica on kasvanut ja kehittynyt yhdeksi Suomen tunnetuimmista metalliyhtyeistä maailmalla. Pelkäksi kuriositeetiksi ja cover-bändiksi Apocalyptica ei jäänyt sillä jo toisella albumillaan ”Inquistion Symphony” bändi esitteli omia kappaleitaan. Yhtyeen musiikkia kuvaillaan usein ja osuvasti termillä ”sello-rock”. Muita luonnehdintoja ovat neoklassinen metalli, sinfoninen metalli sekä progressiivinen metalli. Apocalyptican albumeita on maailmanlaajuisesti myyty 4,5 miljoonaa kappaletta ja yhtye on soittanut arviolta yli tuhat konserttia kaikilla maailman suurimmilla festivaaleilla.